Itaalia traditsioonide järgi käsitsi valmistatud pasta koosneb kahest lihtsast komponendist: veest ja jahust. Mõnikord lisatakse eelnimetatud toorainetele ka muna (pasta all´uova) ning seda pastasorti iseloomustab kollakas toon. Seega on lihtne valmistada isetehtud pastat ka kodus. Tuleb vaid leida hea kvaliteediga jahu ja värske vesi. Taignale võib lisada ka paprikapulbrit; tulemuseks on punakas pasta, spinati pulbrit, tulemuseks rohekas pasta jne. Meie koduleheküljelt leitav retseptikogu tutvustab teile tulevikus käsitsi pasta valmistamist ning pasta lõikamiseks vajaminevaid tööriistu. Camp’ Oro pasta valmib Molise mägikülas viie õe poolt majandatavas väikses pastatehases. Pasta valmistamiseks kasutatav durum jahu on hoolega selekteeritud ja mägedes on saadaval hulgaliselt allikavett. Kaks komponenti, millest pasta valmib! Hea ja kvaliteetse pasta valmistamiseks on vaja aega. Käsitööna valminud pastataina sõtkumine on pikk protsess, pasta lõikamine ning kuivama asetamine toimub enamjaolt käsitsi ning pastal lastakse rahulikult ja pikemalt kuivada. Kõik need väiksed detailid teevadki Camp´Oro pasta eriliseks ja nauditavaks!
Lisaks valmistab Camp´Oro ka klassikalist kvaliteetset pastat, mida valmistatakse industriaalselt ja on klassikalisemate vormide ning soodsama hinnaga. Kõik tooted on 500g pakkidena.

Parimad jahud pizza, pasta, ciabatta ja saiade valmistamiseks saabuvad meile Parmast Molino Grassi pere-ettevõttest.
Molino Grassi sai alguse juba 1934-ndal aastal, kui hakati tootma jahu saia valmistamiseks.
60-ndatel alustati durumjahu toomist. 90-ndatel oli Molino Grassi esimeste hulgas, kes mõistis mahetootmise ja mahetoodete tähtsust.

Tänapäeval on Molino Grassi üks juhtivaid mahetootjaid, kes samal ajal teeb palju uurimistööd, katsetab erinevaid teravilju ja püüab luua uusi kvaliteetseid jahutooteid.
Molino Grassi jahvatab iga päev 220 tonni durumjahu ja 220 tonni pehme nisujahu.
Samuti tõestavad Molino Grassi toodete kvaliteeti mitmed sertifikaadid (BRC, IFS jpt.)

Jahu pasta valmistamiseks 1kg
Jahu pasta valmistamiseks 1kg

Hoolikalt valitud teradest valmistatud spetsiaalne jahu värske  (muna)pasta valmistamiseks. Jahu on hästi siidine ning kergesti töödeldav. Sobib hästi täidetud pasta, lasagnelehtede, tortellinide, ravioolide, spaghettide jt. pasta käsitsi või masinaga valmistamiseks.

Soovituslik on kasutada 100g jahu jaoks 1 terve muna. Vajadusel lisada pisut vett.

Tee nii:

Kuhja jahu lauale ja tee sellesse süvend, kuhu klopi sisse munad. Reguleeri taina tugevust, vajadusel lisades vett või lisades jahu. Pastatainas peab olema väga tugev, mitte nagu pärmitainas. Võiks olla veel tugevama tekstuuriga kui on liivatainas.

Sõtku käsitsi tainast niikaua kui see on mõnus siidine ja tainas tundub käes soe. Paki tainas toidukilesse ja lase pallil külmikus seista paarkümmend minutit (selle võib ka tegemata jätta, aga tänu seismisele on tainast lihtsam töödelda).

Lõika (ära rebi) tainast parajad tükid ja vooli neist pikemad vorstid. Pane lauale jahu  ning rulli tainas imeõhukeseks (peenem kui piparkoogitainas). Puista jahu ka tainale ning edasi lõika taignast plaadid  (saad lasagnelehed) või lõika kujundid  pastamasinaga. Kui sul pastamasinat ei ole, siis rulli tainas kokku (nagu kaneelirulle tehes)  ja lõika sellest lindid. Kui on väga laiad  lindid siis on tegu papardelledega, kui alla cm, siis tagliatelle ja kui vaid paar millimeetrit siis chitarra pasta.

Valmis pasta säilitamiseks puista vahele palju jahu. Suur hunnik  värsket pastat vajutab alumised klimpi, seega peab hoidma värsket pastat pisikeste pesadena. Keevasse vette lisa vaid soola ning keeda paar minutit. Serveeri kohe lemmikkastme, oiiviõli või pestoga. Lasagnelehti keeta pole vaja, neid võib kohe kasutada lasagne vormi ladumisel!

Pea meeles, et 100g pasta keetmiseks on vaja 1 L vett ja näpu otsaga jämedat soola. Pasta keeb vaid paar minutit ja ongi valmis nautimiseks.

Pasta, eriti lasagnelehed võid ka ära kuivatada (kuivavad kui jätad lauale seisma üle öö) ja siis tuleb neid hoida kas kotis või karbis korralikult suletult ja jahedas.

P.S. Sobib ja prantsusepäraste pannkookide ehk crepe’ide valmistamiseks.

Head katsetamist!

 

Lisa korvi
Jahu pizza ja focaccia valmistamiseks 1kg
Jahu pizza ja focaccia valmistamiseks 1kg

Hoolikalt valitud teradest valmistatud spetsiaalne pizzajahu Molino Grassilt.

Kas sa oled tihti mõelnud, miks kodus ei tule pizza või focaccia nii maitsev ja krõbe kui pizzarestoranis? Põhjus on tavaliselt just õige jahu puudumises. Pakume jahu, millest saab kodus valmistada lihtsalt nii pizzat kui ka focacciat.

Tee nii:

600g jahu kohta kasuta ca 30g presspärmi ja teelusikas suhkurt, vett ca 300 ml.  Pane kogu jahu kaussi, tee selle sisse pisike suvend, kuhu vala pool soojast veest ja puista sellesse pärm koos suhkruga. Sega ettevaatlikult käega nii, et tekib poolpaks tainas. Umbes pool jahust jääbki kausi äärde ja ei segata veega. Aseta see taina ja jahu seguga kauss sooja (ca 37C ) ja kergita 30- 45 minutit. Sega kogu jahu ja ülejäänud soe vesi kokku ning sõtku hoolega. Lisa hulka pisut soola ja soovi korral oliiviõli. Kergita saadud siidist tainapalli veel 45 min ca 37C juures. Kata kergitamisel kindasti toidukilega!

Kui kasutad juuretist siis peaks tainas kerkima ca 24h.

Kui soovid säilitada tainast, siis mähi see hoolikalt toidukilesse ning hoia külmkapis!

Lõika  (ära rebi) tainast parajad rusikasuurused pallid ning proovi see venitada käte vahel suuremaks. Lisa jahu kui tainas kipub käte külge jääma. Ära rulli taignarulliga, sest nii vajutad sa taigna kokku ja pizzale ei tekki mõnusaid krõbedaid ääri ja õhumulle. Kui sa teed pizzat, siis proovi tainas teha ca 0,5cm paksuseks. Määri ahjuplaati oliviõliga. Pane pizza plaadile, sellele vala peale pisut oliiviõli ja tomatikastet. Küpseta seda ca 5-7 min maks kuumusel ahjus. Alles nüüd lao peale oma lemmikkomponendid ja pane pizza uuesti ahju kuniks juust on sulanud. NB! kui sa kasutad mozarella juustu, siis rebi see kiududeks ja hoia üleöö sõelal külmkapis, nii valgub välja üleliigne vesi.

Kui sa teed focacciat, siis ei ole vaja tainast nii õhukeseks vormida, umbes 1cm on ideaalne. Aseta tainas plaadile ja vajuta sellele iseloomulikud lohukesed näppudega. Vala taignale peale pisut oliiviõli ja lao sellele kate. Eriti hea on peale panna imeõhukeseks lõigatud,oliiviõliga piserdatud ning rosmariiniga segatud kartulit. Toores kartul küpseb ahjus kiiresti, kuna on õline, väga õhuke ning ahjus on maksimum kuumus. Teine imehea kate on kirsstomatitest. Kui tomatid on pisikesed, ära lõika neid katki, vaid veereta oliiviõlis, lao focacciale ning  puista kogu focaccia üle kuivatatud pune ja soolaga. Kui teed valget focacciat, siis puista sellele vaid oliiviõli ja soola ning peale küpsemist lao sellele rucolat, Parmesani juustu või hoopis prociutto crudot.

Valmis focaccia võib ka pooleks lõigata ja sellest valmistada mõnusa panini. Vahele võib panna mozzarellat, sinki, šampinjone, tomatit, basiilikut jne ning loomulikult mõnusalt oliiviõli.

Soe valge focaccia on väga hea oliiviõli degusteeerimiseks!

Et pizza ja focaccia õnnestuksid, siis ahi  peab olema maksimaalselt kuum. Kasuta ringõhuga kuumutust, ülalt-alt kuumutust või spetsiaalset pizzaprogrammi.

Focacciale raputa enne küpsetamist alati jämesoola, nii jäävad mõnusad soolakristallid!

Head katsetamist!

 

 

Lisa korvi
Manitoba jahu 1kg
Manitoba jahu 1kg

Manitoba on Kanadast pärit pehme nisu sort. Manitoba jahu sobib õhuliste küpsetiste valmistamiseks nagu  croissantid, pandorod, panettoned, jõulukeeksid, Sitsiilia brioche-d.
Taignal on pikk kerkimisaeg ja tahab mitmekordset kergitamist. Tulemuseks on  ühtlane kohev küpsetis.

1kg kotis

Lisa korvi
Itaalia saia jahu – ciabatta jahu 1kg
Itaalia saia jahu – ciabatta jahu 1kg

Itaalia saia jahu sobib ideaalselt ciabatta valmistamiseks.

 

1kg kott.

Lisa korvi
Durumjahu 1kg
Durumjahu 1kg

Molino Grassi Gran  durumjahu sobib ideaalselt pasta valmistamiseks (nii muna kui ka ainult veega).

Hoolikalt valitud teradest valmistatud spetsiaalne jahu värske pasta valmistamiseks kas käsitsi või masinaga.

100g jahu kohta läheb 1 muna, tilgake oliivõli ja pisut soola. Veega pasta jaoks läheb 100g jahu ja 100ml keedetud vett.

Täpsemat pasta valmistamise retsepti vaata Myitaly Toidustuudio retseptikogust.

Keetmisel arvesta 100g pasta jaoks 1L vett ja näpu otsaga jämedat soola.

Sobib lipsukeste, orecchiettede, rigattonide jjmt pasta valmistamiseks.

Head katsetamist!

1kg kotis

Lisa korvi