Täna tutvustaks natuke palsamiäädika ajalugu ning valmistamist.

Palsamiäädika (balsamico) ajalugu on pikk ja auväärne. Palsamiäädikat hakati valmistama Modenas Emilia Romagna maakonnas ja esimesena on seda ürikutes mainitud juba 1046. aastal. Traditsionaalset Modena palsamiäädikat valmistatakse siiani samast piirkonnast pärit Trebbiano viinamarjadest.

Palsamiäädika nimetus on väidetavalt pärit Canossa vürstilt, kes seda esmakordselt maitstes oli hüüdnud vaimustunult: „See pole mitte äädikas, vaid palsam nii ihule kui hingele!“

Valmistusmeetod:

Kõigepealt kuumutatakse viinamarjadest välja mahl ning siis villitakse see puuvaatidesse. Oskuslike meetoditega kantakse vedelik teatud intervallide tagant järjest väiksematesse ning erinevast puidust vaatidesse. Iga erinev puidusort annab palsamiäädikale erilise maitsenüansi, mis lõpptulemuseks moodustavad täiusliku harmoonia maheda ning magus-hapuka maitse vahel. Vaadid võivad olla valmistatud tamme-, kastani-, kadaka-, kirsi-, akaatsia- ja mooruspuu puidust. Puidust vaadid annavadki palsamiäädikale tema iseloomuliku läikiv-pruuni värvi.

Millest tuleb palsamiäädika küllaltki kõrge hind?

Arvutused on näidanud, et 1 liitri palsamiäädika valmistamiseks kulub umbes 30 liitrit viinamarja mahla ja kui siia lisame veel hoiustamis-ja säilitamiskulud näiteks 10ne aasta kohta ning iga-aastane ümbervillimisrituaal, siis on kallis hind juba vastuvõetavam.

Meie e-poes on saadaval Emilia Romagna tootja San Giacomo palsamiäädikad, mis on valmistatud samuti traditsionaalsete meetoditega ning on 5, 10 ja 12 aastat vanad.

SanGiacomo palsamiäädikad

Kasutamine:

Palsamiäädikat kasutatakse pigem tilga kaupa. See sobib hästi juustudele, salatitele, maasikatele, lihale, aga võib proovida samuti koos jäätisega.

Head nautimist!