Pasta ja jahu

Itaalia traditsioonide järgi käsitsi valmistatud pasta koosneb kahest lihtsast komponendist: veest ja jahust. Mõnikord lisatakse eelnimetatud toorainetele ka muna (pasta all´uova) ning seda pastasorti iseloomustab kollakas toon. Seega on lihtne valmistada isetehtud pastat ka kodus. Tuleb vaid leida hea kvaliteediga jahu ja värske vesi. Taignale võib lisada ka paprikapulbrit; tulemuseks on punakas pasta, spinati pulbrit, tulemuseks rohekas pasta jne. Meie koduleheküljelt leitav retseptikogu tutvustab teile tulevikus käsitsi pasta valmistamist ning pasta lõikamiseks vajaminevaid tööriistu. Camp’ Oro pasta valmib Molise mägikülas viie õe poolt majandatavas väikses pastatehases. Pasta valmistamiseks kasutatav durum jahu on hoolega selekteeritud ja mägedes on saadaval hulgaliselt allikavett. Kaks komponenti, millest pasta valmib! Hea ja kvaliteetse pasta valmistamiseks on vaja aega. Käsitööna valminud pastataina sõtkumine on pikk protsess, pasta lõikamine ning kuivama asetamine toimub enamjaolt käsitsi ning pastal lastakse rahulikult ja pikemalt kuivada. Kõik need väiksed detailid teevadki Camp´Oro pasta eriliseks ja nauditavaks!
Lisaks valmistab Camp´Oro ka klassikalist kvaliteetset pastat, mida valmistatakse industriaalselt ja on klassikalisemate vormide ning soodsama hinnaga. Kõik tooted on 500g pakkidena.

Parimad jahud pizza, pasta, ciabatta ja saiade valmistamiseks saabuvad meile Parmast Molino Grassi pere-ettevõttest.
Molino Grassi sai alguse juba 1934-ndal aastal, kui hakati tootma jahu saia valmistamiseks.
60-ndatel alustati durumjahu toomist. 90-ndatel oli Molino Grassi esimeste hulgas, kes mõistis mahetootmise ja mahetoodete tähtsust.

Tänapäeval on Molino Grassi üks juhtivaid mahetootjaid, kes samal ajal teeb palju uurimistööd, katsetab erinevaid teravilju ja püüab luua uusi kvaliteetseid jahutooteid.
Molino Grassi jahvatab iga päev 220 tonni durumjahu ja 220 tonni pehme nisujahu.
Samuti tõestavad Molino Grassi toodete kvaliteeti mitmed sertifikaadid (BRC, IFS jpt.)

Jahu (muna)pasta valmistamiseks 1kg
Jahu (muna)pasta valmistamiseks 1kg

Hoolikalt valitud teradest valmistatud spetsiaalne jahu värske  (muna)pasta valmistamiseks. Jahu on hästi siidine ning kergesti töödeldav. Sobib hästi täidetud pasta, lasagnelehtede, tortellinide, ravioolide pasta käsitsi või masinaga valmistamiseks.

Soovituslik on kasutada 100g jahu jaoks 1 M suuruses muna. Vajadusel lisada pisut vett.

 Taigen on väga kollane, hästi veniv ja kergesti pastaks vormitav. Taigna sõtkumine seevastu on keerukam protsess. See peab alguses toimuma kiirelt, nii et ei tekiks kuivanud taignaosakesi ja siis edasi kui taigen on enamvähem ühtlane aeglaselt kuni saab ühtlase ja siidise massi. KINDLASTI peab taigen kaitsma kuivamise eest. Kuivab väga väga kiirelt ja sel juhul ei ole enam tagasi kokku sõtkutav ja uuesti tööeldav.
Segades täisterajahuga saate erksama ja mitmekülgsema maitsega karedama pasta mis seob paremini pastakastet. See jahu aga ei sobi näiteks lasagne tegemisel lasagne jaoks besciamellkastme tegemiseks, eii paisu piisavalt.

Tee nii:

Kuhja jahu lauale ja tee sellesse süvend, kuhu klopi sisse munad. Reguleeri taigna tugevust, vajadusel lisades vett või lisades jahu. Pastatainas peab olema väga tugev, mitte nagu pärmitainas. Võiks olla veel tugevama tekstuuriga kui on liivatainas.

Sõtku käsitsi tainast niikaua kui see on mõnus siidine ja tainas tundub käes soe. Paki tainas toidukilesse ja lase pallil külmikus seista paarkümmend minutit (selle võib ka tegemata jätta, aga tänu seismisele on tainast lihtsam töödelda).

Lõika (ära rebi) tainast parajad tükid ja vooli neist pikemad vorstid. Pane lauale jahu  ning rulli tainas imeõhukeseks (peenem kui piparkoogitainas). Puista jahu ka tainale ning edasi lõika taignast plaadid  (saad lasagnelehed) või lõika kujundid  pastamasinaga. Kui sul pastamasinat ei ole, siis rulli tainas kokku (nagu kaneelirulle tehes)  ja lõika sellest lindid. Kui on väga laiad  lindid siis on tegu papardelledega, kui alla cm, siis tagliatelle ja kui vaid paar millimeetrit siis chitarra pasta.

Valmis pasta säilitamiseks puista vahele palju jahu. Suur hunnik  värsket pastat vajutab alumised klimpi, seega peab hoidma värsket pastat pisikeste pesadena. Keevasse vette lisa vaid soola ning keeda paar minutit. Serveeri kohe lemmikkastme, oliiviõli või pestoga. Lasagnelehti keeta pole vaja, neid võib kohe kasutada lasagne vormi ladumisel!

Pea meeles, et 100g pasta keetmiseks on vaja 1 L vett ja näpu otsaga jämedat soola. Pasta keeb vaid paar minutit ja ongi valmis nautimiseks.

Pasta, eriti lasagnelehed võid ka ära kuivatada (kuivavad kui jätad lauale seisma üle öö) ja siis tuleb neid hoida kas kotis või karbis korralikult suletult ja jahedas.

P.S. Sobib ja prantsusepäraste pannkookide ehk crepe’ide valmistamiseks.

Head katsetamist!

 

2.50  Lisa korvi
Jahu pizza ja focaccia valmistamiseks 1kg
Jahu pizza ja focaccia valmistamiseks 1kg

Hoolikalt valitud teradest valmistatud spetsiaalne pizzajahu Molino Grassilt.

Kas sa oled tihti mõelnud, miks kodus ei tule pizza või focaccia nii maitsev ja krõbe kui pizzarestoranis? Põhjus on tavaliselt just õige jahu puudumises. Pakume jahu, millest saab kodus valmistada lihtsalt nii pizzat kui ka focacciat.

Pizzajahu on meie popim jahu. Õigel käsitlemisel saab sellest jahust imehea pizzataigna, mis on elastne ja kohev.  Ehe Napoli pizzataigen sisaldab vaid jahu, vett , soola, imevähe pärmi  või juuretsit.  Jahu sobib ka focaccia valmistamiseks, st taignate jaoks, kus on rohkem pärmi ja ka rasva. Sobib segamiseks manitoba jahuga kui teete näiteks pizzakringlit või pirukaid.

Tee nii:

600g jahu kohta kasuta ca 30g presspärmi ja teelusikas suhkurt, vett ca 300 ml.  Pane kogu jahu kaussi, tee selle sisse pisike suvend, kuhu vala pool soojast veest ja puista sellesse pärm koos suhkruga. Sega ettevaatlikult käega nii, et tekib poolpaks tainas. Umbes pool jahust jääbki kausi äärde ja ei segata veega. Aseta see taina ja jahu seguga kauss sooja (ca 37C ) ja kergita 30- 45 minutit. Sega kogu jahu ja ülejäänud soe vesi kokku ning sõtku hoolega. Lisa hulka pisut soola ja soovi korral oliiviõli. Kergita saadud siidist tainapalli veel 45 min ca 37C juures. Kata kergitamisel kindasti toidukilega!

Kui kasutad juuretist siis peaks tainas kerkima ca 24h.

Kui soovid säilitada tainast, siis mähi see hoolikalt toidukilesse ning hoia külmkapis!

Lõika  (ära rebi) tainast parajad rusikasuurused pallid ning proovi see venitada käte vahel suuremaks. Lisa jahu kui tainas kipub käte külge jääma. Ära rulli taignarulliga, sest nii vajutad sa taigna kokku ja pizzale ei tekki mõnusaid krõbedaid ääri ja õhumulle. Kui sa teed pizzat, siis proovi tainas teha ca 0,5cm paksuseks. Määri ahjuplaati oliiviõliga. Pane pizza plaadile, sellele vala peale pisut oliiviõli ja tomatikastet. Küpseta seda ca 5-7 min maks kuumusel ahjus. Alles nüüd lao peale oma lemmikkomponendid ja pane pizza uuesti ahju kuniks juust on sulanud. NB! kui sa kasutad mozzarella juustu, siis rebi see kiududeks ja hoia üleöö sõelal külmkapis, nii valgub välja üleliigne vesi.

Kui sa teed focacciat, siis ei ole vaja tainast nii õhukeseks vormida, umbes 1cm on ideaalne. Aseta tainas plaadile ja vajuta sellele iseloomulikud lohukesed näppudega. Vala taignale peale pisut oliiviõli ja lao sellele kate. Eriti hea on peale panna imeõhukeseks lõigatud, oliiviõliga piserdatud ning rosmariiniga segatud kartulit. Toores kartul küpseb ahjus kiiresti, kuna on õline, väga õhuke ning ahjus on maksimum kuumus. Teine imehea kate on kirsstomatitest. Kui tomatid on pisikesed, ära lõika neid katki, vaid veereta oliiviõlis, lao focacciale ning  puista kogu focaccia üle kuivatatud pune ja soolaga. Kui teed valget focacciat, siis puista sellele vaid oliiviõli ja soola ning peale küpsemist lao sellele rucolat, Parmesani juustu või hoopis prociutto crudot.

Valmis focaccia võib ka pooleks lõigata ja sellest valmistada mõnusa panini. Vahele võib panna mozzarellat, sinki, šampinjone, tomatit, basiilikut jne ning loomulikult mõnusalt oliiviõli.

Soe valge focaccia on väga hea oliiviõli degusteeerimiseks!

Et pizza ja focaccia õnnestuksid, siis ahi  peab olema maksimaalselt kuum. Kasuta ringõhuga kuumutust, ülalt-alt kuumutust või spetsiaalset pizzaprogrammi.

Focacciale raputa enne küpsetamist alati jämesoola, nii jäävad mõnusad soolakristallid!

Head katsetamist!

 

 

2.50  Lisa korvi
Durumjahu 1kg
Durumjahu 1kg
Durum pastajahu ehk semola on nisutera kõvast osast jahvatatud kollane ja jämedateraline jahu. See sobib väga hästi samuti värske pasta valmistamiseks munaga või siis ka lihtsalt durum pasta valmistamiseks veega.
Siin on sõtkumine väga mõnus ja lihtne tegevus. Taigna teke sarnaneb kui kuiva liiva ja vee segamisega. Samas on taigen veelgi kergemini kuivav ja rebenev kui seda kiirelt ei töötle. Soovitame algajatel lisada siia supilusikake õli. Nii püsib taigen pisut elastsem ja harjutamiseks ei kuiva nii kiirelt ära.  Semolast tehtud lintpasta, spaghettid, pastapressi olemasolul fusillid, penned  – ei jäta külmaks kedagi. Keevad kiirelt ja tulemus on see õige al dente! Semola jahu on ka imehea vahend kui soovite vältida küpsetiste laua või pizza pizzalabida külge kinni jäämist. Need väiksed jahuterad on kui hulgi rattaid all, mis aitavad taignal edasi libiseda. Mannapudruks see aga ei sobi.

100g jahu kohta läheb 1 muna, tilgake oliivõli ja pisut soola. Veega pasta jaoks läheb 100g jahu ja 100ml keedetud vett.

Keetmisel arvesta 100g pasta jaoks 1L vett ja näpu otsaga jämedat soola.

Head katsetamist!

1kg kotis

2.50  Lisa korvi
Manitoba jahu 1kg
Manitoba jahu 1kg
Jahude kuningas Manitoba jahu on kõige suurema valgu sisaldusega jahu. Väga tugev jahu ja selle oskuslikul käsitlemisel valmivad kõik keerukamad küpsetised. Nagu näiteks panettone ja pandoro, samuti profiteroolid, pehmed briosche saiad (nagu seda on ka Myitaly vastlakuklid) ja prantsuse köögist tuntud ekleerid. Liivataigen sellest jahust tuleb eriti siidine. See jahu sobib ka värske pasta valmistamiseks.
Manitoba jahu kasutatakse ka teiste kehvemate küpsetusomadustega jahude parandamiseks. Näiteks soovil saada kohevamaid, pehmemaid ja peenemaid täisterasaiakesi, võiks lisada pisut manitoba jahu. Mannitoba jahu on ka üks kallima hinnaklassiga jahusid.

1kg kotis

2.50  Lisa korvi
Täistera saia-pizza-pastajahu 1kg
Täistera saia-pizza-pastajahu 1kg

Täisterajahu nagu nimigi ütleb on tehtud nisuterast tema kogu aus ja hiilguses. Jahvatatud on kogu tera. Sellest jahust tehtud tooted on pruunikad. Pasta on karedam ja seob imehästi kastet.

See jahu annab erilist maitset ja ehk ka tervislikuma välimuse pizzale ja saiale. Kasutades saias, pizzas, pastas vaid 100% täisterajahu võib see  alguses ebaõnnestuda aga korduv proovimine ja katsetamine viivad kindlasti sihile. Selle jahu töötlemine ja soovitud tulemuse saamine lihtsustub kui lisada ja segada seda siis vastavalt pehme nisujahuga (mis on mõeldud pastale), pizzajahuga, manitobajahuga või saiajahuga. Kindasti on Itaalia köögis populaarsemad jahud just  valge nisujahu tooted ja täistera jahud nii mõneski peres vaid kui moega korraks kaasaskäik. Ka seda jahu ei paku tootja kilostes pakkides vaid 25kg kottides, mida me kohapeal pakendame lihtsatesse paberkottidesse 1kg kaupa.

1kg kott. Pilt illustratiivne

2.50  Lisa korvi
Lehttaigna ja kihiliste taignate jahu 1kg
Lehttaigna ja kihiliste taignate jahu 1kg

Jahu lehttaigna ja kihiliste taignate jaoks mõeldud jahu pehmest nisust (tüüp 00).

Pakendatud meie poolt 1kg kottidesse.

2.50  Lisa korvi
Laste pasta “Tähed ja kuu” (BIO) 500g
Laste pasta “Tähed ja kuu” (BIO) 500g

 

Garofalo mahe pasta lastele – “Tähed ja kuu”, valmistatud mahedast durum jahust.

Keetmisaeg 12min.

Pakend 500g

 

3.00  Lisa korvi
Laste pasta “Kujundid” (BIO) 500g
Laste pasta “Kujundid” (BIO) 500g

Garofalo mahe pasta lastele. Lastele avastamiseks on näiteks autod, koerad ja muud huvitavat.

Pasta on valmistatud mahedast durum jahust.

Keetmisaeg 12min.

Pakend 500g

 

3.00  Lisa korvi
Mitmeviljajahu 1kg
Mitmeviljajahu 1kg

Mitmeviljajahu on kokku saanud pehme nisu jahu (tüüp 0), täistera rukkijahu, täistera odrajahu, täistera riisijahu, täistera kaerajahu.

Pakendatud meie poolt 1kg kottidesse.

3.00  Lisa korvi
Speltajahu 1kg
Speltajahu 1kg

Kvaliteetne Molino Grassi speltajahu.

Speltanisu toiteväärtus on kuni 2 korda suurem teistest nisusortidest. Samuti sisaldab speltanisu vähem gluteeni ning sellest valmistatud tooted on kergemini seeditavad. Maitselt pähkline.

Taignate töötlemisel on speltanisu vähem elastne kui nisujahu, aga siiski sobib asendama nisujahu küpsetistes, mis vajavad vormimist ja rullimist. Sobib ka ülepannikookidesse.

Jahu ei ole originaalpakendis, kuna tootjalt saabuvad meile suured 25kg kotid. Et pakkuda oma klientidele kvaliteetset speltajahu, siis pakendame jahu omalt poolt 1kg kottidesse.

3.00  Lisa korvi
UUS! Panettone ja väga suurte küpsetiste jahu 1kg
UUS! Panettone ja väga suurte küpsetiste jahu 1kg

Täiesti uus jahu, mis on välja töötatud oma ala parimatega, et valmistada suuri ja väga kogevaid küpsetisi (panettone, pandoro etc).
See jahu sobib väga pika kergitusajaga toodetele ja on nr.1 valik, kui valmistad küpsetist juuretisega ning need on suured mahult ja kaalult.
Hetkel kõige tugevam jahu meie valikus ja 14% valgusisaldusega. Spetsiaalsetes tingimustes laagerdunud enne kotti pakkimist.
See toode nagu enamik meie poolt pakutavaid molino grassi jahusid, on mõeldud professionaalseks kasutuseks, seega originaalalus 25kg kotis. Müüme seda jaendatult 1kg paberkotis. Soovi korral tehniline kaart emaili teel!

3.00  Lisa korvi
Kartulignocchid 500g
Kartulignocchid 500g

Koostis: Kartulijahu, nisujahu, kartulitärklis, naturaalne aroom, sool, pärmiekstrakt, aedvilja ekstrakt (sibul, porgand), päevalilleseemneõli, happesuse regulaator E300 ja säilitusaine E200

Suurepärane käsitsi valmistatud pasta.

Keetmisaeg: 1 minut

Pakk: 500g

3.00  Lisa korvi
Fagiolini pasta 500g
Fagiolini pasta 500g

Camp’Oro Fagiolini pasta

Suurepärane käsitsi valmistatud pasta.

Keetmisaeg: 7-9 minutit

Pakk:500g

3.50  Lisa korvi
Strozzapreti pasta 500g
Strozzapreti pasta 500g

Camp’Oro Strozzapreti pasta

Suurepärane käsitsi valmistatud pasta.

Keetmisaeg: 11-13 minutit

Pakk:500g

3.50  Lisa korvi
Orecchiette pasta 500g
Orecchiette pasta 500g

Camp’Oro Orecchiette pasta

Suurepärane käsitsi valmistatud pasta.

Keetmisaeg: 11-13 minutit

Pakk: 500g

3.50  Lisa korvi
Cavatelli pasta 500g
Cavatelli pasta 500g

Camp’Oro Cavatelli pasta

Suurepärane käsitsi valmistatud pasta.

Keetmisaeg: 10-12 minutit

Pakk: 500g

3.50  Lisa korvi
Rigatoni pasta 500g
Rigatoni pasta 500g

Camp’Oro Rigatoni pasta

Suurepärane käsitsi valmistatud pasta.

Keetmisaeg: 8-10 minutit

Pakk: 500g

3.50  Lisa korvi
Fusilli pasta 500g
Fusilli pasta 500g

Camp’Oro Fusilli pasta

Suurepärane käsitsi valmistatud pasta

Keetmisaeg: 8-10 minutit

Pakk: 500g

3.50  Lisa korvi
Penne Rigate pasta 500g
Penne Rigate pasta 500g

Camp’Oro Penne Rigate pasta

Suurepärane käsitsi valmistatud pasta

Keetmisaeg: 8-10 minutit

Pakk: 500g

3.50  Lisa korvi
Spaghetti pasta 500g
Spaghetti pasta 500g

Camp’Oro Spaghetti pasta

Suurepärane käsitsi valmistatud pasta

Keetmisaeg: 8-10 minutit

Pakk: 500g

3.50  Lisa korvi